Kuszące właściwości czekolady

lut 9, 2013 przez

Kuszące właściwości czekolady

Chandra dopada każdego, nie kieruje się dyskryminacją ze względu na płeć, wiek, pozycję. Zły nastój często spowodowany jest stresem, niepowodzeniami życiowymi, burzą hormonów. Co zrobić by odgonić chandrę? Warto podarować sobie i swym bliskim coś pysznego. Czekolada to nie tylko kalorie, które skrupulatnie liczymy, związki tłuszczu i cukru, które chcemy ograniczać. Nikt tu nie mówi o nadużywaniu, zawsze i we wszystkim liczy się umiar. Czasami jednak należy spojrzeć na siebie mniej surowym okiem i potraktować się łagodnie. Czekolada jest doskonałym źródłem magnezu. Szczególnie czekolada gorzka. Nie mniej walory smakowe czekolady białej, mlecznej, nadziewanej skupiają się na niepowtarzalnym smaku. W czekoladzie tkwi jeszcze coś, co poprawia nam nastrój. Są to endorfiny i serotoniny. Składniki te zmniejszają podatność na ster, przeciwdziałają depresji, powodują wzrost zadowolenia, pozwalają na jasne myślenie.


Endorfina znana jest jako „pierwiastek szczęścia” – warto zatem zawsze dbać o jego wysokie stężenie w organizmie. Endorfiny oraz serotoniny poprawiają kondycję psychiczną oraz fizyczną. Korzystnie wpłyną na funkcjonowanie mięśni, pobudzą do ruchu. Smakowita dawka cukru często przeciwdziała zawrotom oraz bólom głowy. Czekolada posiada także walor zapachowy. Już w wieki temu czekolada uznana została afrodyzjakiem, rozbudzającym zmysły. Czekolada dzięki swoim walorom zapachowym wykorzystywana jest w produkcji kosmetyków. Owoce kakaowca dodają wspaniałego, intensywnego aromatu, który możemy wykorzystać w pielęgnacji ciała.

Podobne wpisy

Tagi

Podziel się